VALLHUNDSPROV

Jag och B.
Är riktigt sugen på att göra detta med B nån gång. Har läst på lite om det och har fått bättre koll på VAD det är man ska kunna visa upp. Så nu är jag så peppad till att åka hem och träna! Och det tror jag B är också; han försökte valla fiskmåsar igår utan vidare resultat. Nedan kan ni läsa lite om vallhundsprov. Info tagen från STORMKAPPAN.

Vallhundsprov
Prov och tävlingar i vallning anordnas av Svenska Vallhundklubben (SVaK) med lokalklubbar. Det enklaste provet kallas Vallhundsprov (VP) och har man klarat ett sådant med godkänt resultat, får man en stämpel i stamtavlan och titeln Godkänd Vallhundsprov.Provet är officiellt och stamboksförs av SKK

VP
består av följande moment.
Hämtning. Först skall hunden gå ut i lagom båge och stanna till bakom fåren , som står uppställda 100 m ifrån startplatsen. Sedan skall den driva fåren i lugnt tempo och i så rak linje som möjligt fram till föraren och runt denne. Under hämtningen bedöms utgång, upptag och framdrivning.
Fösning 100 m. Hunden driver fåren framför föraren mot och genom en grindöppning som är 7 m bred.
Drivning. När fåren passerat fösningsgrinden vidtar en 200 m lång drivning med en grindgenomgång (två m öppning). Hunden och föraren behöver inte gå igenom.
Fålla, in.. Vid slutet av drivningen finns en åttkantig fålla byggd av två-metersgrindar. Föraren skall öppna grinden och stanna kvar vid dess ytterända medan hunden driver djuren in i fållan. När alla fåren är inne stänger föraren grinden.

Fålla, ut. Föraren släpper in hunden i fållan och stänger grinden.. Hunden kmmenderas runt flocken för att ta djuren mot föraren som öppnar grinden helt så att hunden kan driva ut flocken. När alla är ute, stänger föraren grinden. Hunden skall ta kontroll över flocken. Och därmed är provet slut.
Max poäng 100.
För Godkänd Vallhund krävs minst att alla moment är genomförda och godkända, samt minst 50% av maxpoängen och minst 50% av hämtningspoängen, samt att hunden visar tillgänglighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s