TANKAR OM BRUKSKURSEN

I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.
Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov, alla ekipage måste genomföra det. På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel.

Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment, som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra.

Spår
I spår ska hunden följa en markbunden vittring av en människa.

Sök
I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Rapport
I rapport ska hunden springa mellan två stationer så snabbt som möjligt.

Patrull
I patrull ska hunden kunna spåra och upptäcka luftvittring och ljud från människor inom ett begränsat patrulleringsområde.

Skydd
I skydd ska hunden kunna stoppa en flyende person eller ett kraftigt hot (angrepp) mot föraren och hindra en bevakad person att avvika.

Info från SBK.nu

Jag vet inte vad jag ska välja, mitt mål med kursen var ju att få ännu bättre samarbete med B och få hjälp med lydnadslydnaden så vi kunde starta LK1 med godkänt iår. Men även att träna i sök och specialisera det lite för att kunna träna med koppling till lavinsök och därmed inte vara helt chanslösa vid uttagning. Nu har våran kursledare talat gott om skydd och det har intresserat mig, har dock svårt att se B som en skyddshund. Sedan så funderar jag ju på att starta en apelltävling nu när vi ändå gått kursen. Något som känns kul och hade varit härligt är att börja tävla i IPO-R, alltså räddning. Men vi får se, först och främst hur kursen går och vad min instruktör tror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s