RÖNTGENRESULTATET & FUNDERINGAR

MORGONPROMMIS
Jag fick nyligen resultatet från Bs höftröntgen, det vart D på båda höfterna och utan kommentarer om pålagringar. När vi var hos veterinären så sade hon att hon trodde C eller B och att de såg jämna och fina ut och utan pålagringar men att de var aningen slappa. Det berodde många gånger på att hunden är för lite musklad i rygg och höft. Så det som händer nu är att vi ska kontakta en hundfysioterapeut och få hjälp att muskla upp honom ordentligt under 6 månader för att sedan röntga om honom då jag faktiskt har svårt att ta att han har D på båda höfterna. Jag tycker att dagens avläsningssystem är högst kontorversiellt och verkar inte vara någon exakt vetenskap. Varför är omröntgen att rekommendera om det blir HD på den första röntgen? (dock inte om det finns pålagringar, då är det en verkligt dålig höft det är fråga om). Borde inte ett system  år 2013 vara pålitgligare än så att man alltid får samma resultat på en HD-röntgen? Oavsett muskler eller ej.
Det kan vara D på den omusklade hunden men det betyder alltså inte att höften hade ett gammalt så kallat grad 2 utseende med flata hålor och knaggliga kulor, utan att kulan var så isärdragen från hålan (pga sövning och dålig muskulatur) så att den norbergska vinkeln inte blev högre än så… Hur kulan verkligen ser ut spelar med dagens bedömning alltså mindre roll, varvid det inte alltid finns en koppling mellan dåligt fungerande höft och grad av HD.
Vill man vara säker på om hunden kommer att få problem med sin höft eller inte verkar det som om man borde se plåten och diskutera med en veterinär exakt VAD HD graden beror på. Så detta med höftröntgen får en fet diss av mig.

En reaktion på ”RÖNTGENRESULTATET & FUNDERINGAR

  1. nifesojjosefin skriver:

    Hej Tova!

    Tråkigt att läsa om resultatet. Vet allt om att få sina planer kullkastade pga av dåliga höfter. Jag har valt att vänta med att röntga om Era tills han är 7-8 år. Detta för att jag har accepterat att han har HD D. Hela hans rörelsemönster i skritt visar det om jag skulle tvivla. Nästa gång jag röntgar honom så kommer det främst att vara för att se hur pålagringarna som han kommer att få ser ut. Det blir en Pennhipröntgen för att dessutom få en bättre bild över hur pålagringarna kommer att utvecklas. Vid 7-8 år har han haft en fartfylld karriär ett bra tag så då får jag även svar på hur mycket han håller för.

    Om du planerar att röntga om nu rekommenderar jag att du gör en Pennhipröntgen för att få en bättre bild på hur slappa lederna är.

    Önskar dig lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s