EN LISTA – 1. PRESENTATION AV MINA RASER

IMG_0792
Har haft lite samma skit på bloggen ett tag så jag norpar en lista av Kajsa, så jag har nåt konkret att skriva och som förhoppningsvis blir intressant läsning för er.

Dag 1 – Berätta om hundraserna
Dag 2 – Varför har du hund?
Dag 3 – Andra husdjur
Dag 4 – Renras eller blandras?
Dag 5 – Hundsport/er du tränar?
Dag 6 – Vad har hundar tävlat i?
Dag 7 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 8 – Förebilder inom hund
Dag 9 – Hur valde du kennel?
Dag 10 – En ras du skulle vilja ha
Dag 11 – En ras du inte vill ha
Dag 12 – Det här älskar hundarna
Dag 13 – Det här tycker inte hundarna om
Dag 14 – Visa en rolig bild på  hundarna
Dag 15 – Favoritminne med hundarna
Dag 16 – Tik eller hane?
Dag 17 – Mål för 2014

Australian Workingkelpie/Stockdog
1005220_579446602099301_2101382635_n
Working Kelpien, Australiens vanligaste vallhund, är en produkt av den miljö den utvecklats i, lika typisk för Australien som merinofåret och eucalyptusträdet. Utan den skulle man inte kunnat klara fårskötseln på de stora torra områdena, där hundarna måste arbeta hela dagarna och kunna tillryggalägga enorma sträckor över stenig och oländig mark, ofta i tempraturer på över 40 grader i skuggan. Det är just Working Kelpiens oerhörda energi och arbetsvilja tillsammans med förmågan att koppla av då den inte är i arbete, hans vakenhet och intelligens, hans följsamhet i arbetet parad med självständighet och hans förmåga att vid behov visa tålamod och lugn, som har gjort rasen uppskattad som vallhund av många olika djurslag i snart alla världsdelar. En harmonisk hund om han får utlopp för sin mentala energi genom att arbeta, men som uteslutande sällskapshund passar den inte.
Working Kelpie är medelstor, har kort päls och lång, rak svans. Det finns en rasbeskrivning, som betonar det funktionella i såväl exteriör som mentalitet. Rasens livliga temperament och snabba uppfattningsförmåga gör att den har lätt för att lära, men den har också en egen vilja, vilket gör att den gärna vill lösa problemen på sitt eget sätt. Oftast har den rätt, för den uppfattar situationer och reagerar på dem långt snabbare än en människa, vilket kan vara en stor tillgång i arbetet, men det ställer också stora krav på ägaren, som väl helst vill vara steget före och själv bestämma. Working Kelpie avlas på sina vallningsegenskaper och får inte ställas ut, men kan delta i alla andra officiella tävlingar.
(info taget från SWKK)

Norsk Svart Älghund
IMG_0102
Den svarta älghundens kända historia kan börja redan i slutet av 1700-talet i Norge. Omnämnes som en hund använd till jakt både på björn och älg. Antalet var ganska få fram till senare delen av 1800-talet då intresset ökade i samband med älgstammens tillväxt. Hundar inköptes dels från lapparnas uppfödning, dels också s.k. Kalixhundar från Sverige, samt svarta hundar ända från Karelen. De man sökte var lätt byggda hund med kort päls. Resultatet blev så småningom en hund, som inte nämnvärt avviker från dagens.
De svarta hundarna i slutet av 1800-talet var mycket modiga och stridbara hundar, som gick till angrepp mot både älg och björn. Mycket avvikande mentalitet mot dagens hundar. Dagens svarthund är dock inte aggressiv, men väldigt orädd i naturen. Den används främst som ledhund och släpps inte som löshund då den jagar genom att främst gå på vindvittringen och sedan så rör den sig lugnt och försiktigt i terrängen. Norsk svart älghund har en liten numerär i Sverige. Endast ett fåtal kullar har framfötts varje år. Genom vargens stora återväxt i våra marker har efterfrågan på band/ledhundar ökat betydligt. Tillgången på svenskfödda valpar motsvarar inte alls efterfrågan.
(info tagen från RAS)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s