FUNDERINGAR OM LYDNADSBEDÖMNINGAR

IMG_1261
Har länge gått och grämt mig över några tilläggskommentarer jag fick i protokollet under en av årets lydnadstävlingar. Jag får lite ont i magen när jag läser det och funderar på att kasta det.
Ni vet man får en poäng och om det är lägre än en 10a så ska domaren skriva vad som orsakar neddragen. Jag hade stora problem med låsningar hos B under denna period; i både inkallning och fjärr. Detta visade sig såklart under denna tävling genom att B inte kom på första inkallningskommandot och att han behövde extrakommandon på båda uppsitten i fjärren. Utöver det var han lycklig, förig och arbetssam, kommentaren på helhet var ”god kontakt och glädje”. Han hade bra uppmärksamhet på mig under de momenten men det är som att han inte riktigt vågar tro att det där kommandot va på riktigt, matte kanske bara testar min stadga?
Iaf så får jag kommentaren ”olydig” på inkallningen och ”stor olydnad” på fjärren. Detta känns för mig bara HELT FEL! Jag håller med om neddragen, de förtjänade vi! Men att kalla det olydnad? Är inte det väldigt förlegat? Jag tycker ju inte att B gjorde det för att vara olydig utan för att han är lite osäker i vad som är vad och krävde uppenbarligen lite mer tydlighet från mig. Är riktigt besvärad av dessa kommentarer och känner lite att det kan ge fel vibbar och att det borde göras domarkontroller då och då. Vad tycker ni?

5 reaktioner på ”FUNDERINGAR OM LYDNADSBEDÖMNINGAR

 1. Kelpie Liv skriver:

  Gud va tråkigt!! Det är precis sånna saker som skulle sänka mig totalt, skulle nog ta Väldigt lång tid för mig att våga mig ut på tävlingsplanen igen! Förstår att du känner dig ledsen över det! Jag tycker det är Helt fel! Hur kan man skriva något sådant?? Finns egentligen inget som någon annan kan definera som olydnad på någon annans hund i Alla sammanhand vad som är ”olydigt” i någons ögon kanske är helt okej i någon annans, och att som domare skriva det som kommentar under en tävling tycker jag är helt galet!! Det är verkligen fel sak att skriva och blir helt plötsligt en väldigt personlig ”kritik” i mina ögon – så skulle jag känna! Är helt för mera domarkontroller!

 2. Line skriver:

  Jag tänker att man inte behöver lägga en så negativ värdering i ordet olydnad. Rent krasst så tävlar vi ju i lydnad och alla fel skulle kunna betecknas som olydnad.
  Att olydnad sen är laddat utifrån att vi använder det i vardagen på ett annat sätt gör ju att det kan misstolkas. Men det betyder ju inte att domaren gjort något slags övertramp..

  • toktassarna skriver:

   Jag tror samma sak. Om hunden inte lyder kommandot så olyder den ju. Alltså blir den olydig. Jag tror inte domaren menar ”ouppfostrad”. Eller ens ”otränad”.

 3. Veronica skriver:

  Ta de inte så allvarligt! Vissa domare är dåliga på att uttrycka sig eller väljer ‘klumpiga’ ord. Många har sina kommentarer som de anv i stort sett jämt i varje likn situation. Och det många ggr för att det ska gå snabbt mellan momenten. Antagligen fick du lite mer avdrag på fjärren än ink? Domaren ville nog med ‘stor olydnad’ förtydliga att det var sämre än ink, hade det bara stått olydnad på båda men m samma poängavdrag hade du kanske funderat…? En lämpligare kommentar hade väl kanske vart DK (dubbel kommando).
  Ta vara på de fina kommentarerna på helheten istället! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s