TRÄNINGSLÄRA – STYRKETRÄNING AV HUND

Jag ska skriva ett gäng artiklar/inlägg om träning av hund och i första delen om styrketräning så tänkte jag prata lite om styrka rent allmänt för hundar, varför är det bra och hur det funkar.
Först och främst så tycker jag att styrketräning bör ingå i alla hundars träning. Vinsten av styrketräningen är stor. Hunden får bättre kapacitet att klara av olika typer av aktiviteter och den får bättre förutsättningar för att bära upp sin kropp på rätt sätt. Ska du träna och tävla i tex lydnad så förlänger du tävlingskarriären och hundens liv i flera år genom att hålla din hund i god form!

För att en muskel ska kunna bli starkare måste den utsättas för belastning. Styrketräning innebär att musklerna belastas mer än vanligt, fler muskelfibrer engageras och därmed görs kroppen uppmärksam på att starkare muskler behövs. Jag tänkte även berätta lite om vad som händer när man tränar/belastar en muskel för att den ska bli större/starkare;
När belastningen är större än vad muskeln är van vid sker små bristningar i muskelns fibrer. När sen hunden vilar repareras dessa muskelfibrer igen med hjälp av framför allt protein. Det är protein som är musklernas byggstenar. För att förebygga ytterligare skada byggs muskeln lite starkare och större än vad den var innan bristningen. På detta sätt ökar muskeln i styrka och storlek när den belastas över sin gräns. Det är viktigt att komma ihåg att vilan och återhämtningen är en förutsättning för att reparation och uppbyggnad av muskeln ska kunna ske. Som man kanske själv vet så ska man helst inte träna när man har mycket träningsvärk och att det kan sitta i i upp till 3 dagar. Detta gäller även för din hund och ibland kan den behöva 2-3 vilodagar beroende på hur hårt den belastades vid träningen.

cats

Efter en ansträngande träning kan det vara bra att ge hunden en energiboost i form av protein och snabba kolhydrater, typ som en sportdryck fast för hund. På zoozoo.com så kan du köpa Aptus Sport X som är ett pulver du blandar ut med vatten och någon form av protein, tex blodpudding eller köttkross brukar jag ha i. Portionen får då ett högt energiinnehåll, snabba, lättupptagna kolhydrater och lättsmälta ingredienser. Det är samtidigt viktigt att du ger din aktiva hund bra foder, varje dag, med hög halt av protein och fett om den ska kunna bygga muskler.

Kom ihåg att det inte är lika lätt att träna isolerade muskelgrupper hos hund som det är för oss människor. Detta beror på att hunden använder hela sin kropp vid rörelse. Tänk istället på att hunden ska göra rörelserna så kontrollerat, stabilt och korrekt som möjligt. Avsluta träningen när musklerna är trötta. I en trött muskel är energin slut och kroppen börjar använda musklernas protein som bränsle istället. Överträning ger därför motsatt effekt än den önskade och du kan tillomed råka skada din hund samt sänka dens självförtroende.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s