HÅLL KOLL PÅ DIN HUND

En hund som belastar fel under lång tid kan tyvärr få allvarliga skador i värsta fall. Därför kan det vara klokt att börja studera hur din hund faktiskt ser ut och rör sig, genom att göra det kan du förebygga mycket!
Som med oss människor så börjar felbelastningar efter att en skada uppkommit, det kan vara en skada som du inte har sett eller så antog du att ingen skada skedde. En sträckning eller stukning kan många gånger räcka för att hunden ska börja felbelasta och detta förvärras ju längre tiden går. Jag studerar ofta mina hundar i olika situationer och hur de rör sig i de olika gångarterna. Man kan även kolla lite vilken gångart hunden helst använder sig av när den själv får bestämma, galopp, trav, passgång eller skritt? De flesta hundar använder sig av en vägvinnande trav eller passgång under promenaden. Om hunden går i högt ris i skogen så brukar de välja att galoppera och skutta om det blir jobbigt, därför är det en väldigt bra träning för din hund att vara tvungen att gå sakta eller trava i högt ris för att lära sig använda de musklerna. Något jag även passar på att göra nu när snön börjat komma är att se om deras tassavtryck i snön är ”rena” eller om någon tass alltid sätts i snett eller om hunden släpar med någon tass.
Man kan också kolla hur hunden står, ställ upp den med en tass i varje hörn så att den har en jämn belastning, flyttar den någon tass? Gör den det även om du provar ställa den jämnt igen? Sedan kan du prova att lyfta en tass åt gången(lyft sakta och fint), kan hunden balansera på de tre kvarvarande benen eller har den svårare/lättare att lyfta någon särskild tass?
Jag brukar även se efter hur liksidig hunden är, för precis som vi människor så har den en sida som är starkare och smidigare än den andra. Jag brukar kolla det genom att hålla en godis bit vid hundens midja, ha den så långt bak så att hunden i teorin skulle kunna nå den utan att flytta en enda tass. Klarar din hund det på båda sidor eller behöver den flytta någon tass? Prova på olika ställen på hundens kropp och jämför sidorna.

IMG_2441
Här kollar jag om B kan nå godisen utan att flytta tassarna.
IMG_2446
Här ser jag om hans benmuskler är jämnt fördelade, det absolut bästa är att hunden även håller huvudet framåt för att inte ”luta” åt nåt håll.. Jag drar lite lätt i svansen för att han ska hålla emot lite.

Det som jag gör varje dag och under särskilt under varje träningspass är att hålla ett öga på hur hundarna är musklade, och att de är jämnt musklade. Är hunden lika musklad på båda sidor? Jämnt musklad fram jämfört med bak? Hur är ryggen? Svankar hunden eller kan man kanske till och med se ryggmusklerna?

Håller man en bra koll på sin hund och kollar igenom den varje/varannan vecka så ser man om det är något som inte stämmer med ens hund och man kan då boka en tid hos veterinär eller hundfysioterapeut i god tid innan problemen blivit värre. Jag brukar ha hundarnas vilodag som de har minst en gång i veckan då de har vila från fysiska aktiviteter och istället får massage och mys som vår dag då jag kollar igenom dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s