VÄSTRAS VINTERRACE 2015

Då var våran första tävling slädhundsstil över och jag kan säga att det gav sjukt mycket mersmak!

P1020415

10407809_769237736499346_5564426904932201462_n
Foto av Emilia Edman

P1020418P1020428
Bilderna ovan är alla från dag 1.

Vi var inte alls redo för detta egentligen då hundarna knappt tränat i 3 veckor vare sjukdomar i december som avlöst varandra, de hade även vilomånad i november så det vart riktigt dålig tajming med noskvalster och halsinflammationer. Men när det ändå var nära, nåja i norrlandsmått mätt så var det ju faktiskt det, så kunde jag inte låta bli att åka 🙂 Det tog oss ca 2 timmar att åka till Nornäs och vi åkte ända hemifrån båda dagarna så lite trött var man ju.
Inför tävlingen hade jag fått låna Fias tävlingssläde, dock med jättegamla träningsskidor på eftersom hon inte ville låna ut tävlingsskidorna då hon ska tävla på de själv nästa helg. Jag var beredd på att ha noll glid men det gjorde ingenting för det var mer själva upplevelsen och erfarenheten jag var ute efter. Att försöka matcha Anna-Carin med hennes fartdårar får vi ta någon annan gång.

Första tävlingsdagen var det nästan nollgradigt och hård vind. Spåren var mjuka och snön verkligen sög tag i släden och man fick nästan ta i för att själv kunna putta den framåt. Mitt mål för första dagen var att pojkarna skulle gå bra ihop och att vi gärna skulle komma runt slingan på 5km på under 20 minuter. Det lyckades vi med och tiden blev strax över 18 minuter. Vi blev omkörda av 2st 6spann så då stannade jag, satte fast ankaret och gick fram till hundarna, berömde dem och höll i dem, allt för att de ska få så bra erfarenheter som möjligt av hela loppet. När 6spannen passerat så jagade pojkarna lite och de hade fint tryck ända in i mål, förutom B som ca 20m innan målet börjar slappna av lite och vet tydligt att han är i mål 🙂 Det ska vi försöka träna lite på då det lätt blir en ful vana.

10383082_769237519832701_4322784049314561384_n
Foto av Emilia Edman

P1020448

P1020449

När vi kom till Nornäs på söndagen och sista tävlingsdagen så var det närmare 20 grader kallt, inte lika kallt när vi väl skulle starta men fy sjutton vad jag frös om fingrarna. Pojkarna fick ha sina täcken på in i det sista och inte stå stilla en sekund i onödan. Idag var de ännu mer taggade och jag kände att släden hade lite bättre glid än dagen innan, och ville hoppas på att köra under 15 minuter men tänkte att det nog var för optimistiskt.
Vi fick inte den starten jag visualiserat, Scot bestämde sig för att springa på vänster sida denna gång och hoppade därmed över B och de trasslade lite innan de hamnade rätt. De fick upp en bra fart och jag sparkade ingenting utan försökte mer styra släden där det redan fanns spår för att den skulle glida lite bättre. Pojkarna gasade på och jag kände att det gick mycket bättre den här gången. När vi kört nästan 4km så kommer vi ikapp 2 6spann som kört medeldistans. Vi lägger oss bakom och jag försöker förgäves att få komma förbi. Föraren på det spannet hörde mig bara inte och efter att vi legat och bromsat nästan 500m så gjorde jag en riskabel fuling och trängde mig helt sonika förbi. Som tur var så var hundarna i dennes spann himla snälla och väluppfostrade och tittade inte ens på oss när vi susade förbi, mina pojkar gjorde mig grymt stolt då de bara fokuserade framåt och var varken rädda eller intresserade av de andra hundarna.

Vi kommer snabbt ikapp även det andra 6spannet och där hör föraren mig och bromsar in sitt spann. Hennes ledarhundar blir lite förvånade och vänder sig om lagomt till att vi är i jämnhöjd med dem, Scot hade bara ett fokus; FRAMÅT, ÖVER & VIDARE! Så han skuttade över den ena ledarhunden och jag såg framför mig hur alla bara trasslade in sig men som tur var så gick det helt trasselfritt. De släppte spannen fort och gasade in till mål. B kastade en blick bakåt några gånger men det var när föraren bakom manade på sina hundar, så jag tror inte det var för att hålla koll på spannet han gjorde det. Tiden för andra dagen blev 15.05, en underbart bra tid för ett otränat spann på dåliga skidor, ett bra kvitto på att det inte är något fel på hundarna och att deras grundkondition är väldigt bra.

P1020453
Jag och mina underbara pojkar! Vi ska tävla mycket mer på släde nästa år är planen och då är dessa två givna ledarhundar efter helgens framgångar!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s