MINA TANKAR OM TRÄNING – BARMARK

IMG_5557

Barmarksperioden är till för att bygga upp och lägga en bra grund för barmarkstävlingar på senhösten men även för att grunda rejält och komma upp i distanserna som gäller på vintersäsongen. Rent generellt är barmarkssträckorna hälften så långa som vintersträckorna just för att man ofta inte kunnat träna i månader innan på grund av varmt väder och hårda underlag.

Jag brukar börja mina hundars träning i slutet av juli, då kör jag mycket agility med dem ca 2 ggr/vecka och även många skogspromenader där de får vara lösa och bestämma fart och skutt själva för att öva balans och koordination. Senare brukar vi passa på att lägga in mycket simning innan vattnet blir för kallt. Jag brukar sikta på att få in 3-4 veckors intensiv simning och i slutet simmar de i ca 20-25 minuter. Jag är genom hela uppbyggnadsperioden och tävlingssäsongen väldigt noga med upp- och nedvarvning samt totala vilodagar.
När kylan börjar komma i september så blir det tidiga mornar med cykelturer i rask trav så att hjärtat får jobba lite, vi brukar komma upp i 10-15km och lägger ofta in intervaller som kan bestå av t.ex. tempoökning i varje backe eller spurt 100meter var 500meter. Ibland kör vi på favoriten; att jag går upp för egen maskin i en slalombacke och hundarna springer med lösa(om de kan annars kopplade), där får de riktigt bra träning och använder sin egen kroppsvikt som belastning i varje steg uppför.
När det blir ännu kallare; jag tränar inte hundarna om det är varmare än 10 plusgrader, så börjar dragarbetet! Ibland kör vi dragweight och ibland rena dragpass med cykel(1-2hundar) eller fyrhjuling(2 hundar och uppåt). Där ligger man och tuffar på i distanser som känns bra för hundarna. Man ökar inte för fort men heller inte för sakta. Om vi tex ska tävla på sträckan 5km i slutet av Oktober så brukar jag vilja att hundarna kan ligga och prestera i ca 7-8km. Jag vill ge dem en god marginal och ge dem chansen att känna att de inte blev trötta och att de hade kunnat orka mer.
Viktigt tycker jag är att man fortsätter med variationen i träningen under hela säsongen! Man kan fortfarande lägga in intervallpass, löskörning eller långsamma styrkepass även fast det inte är i just den disciplinen hunden ska prestera.
Om man tänker mängden pass så vill jag ligga på ungefär 3-4 st per vecka. Tre stycken om de är tuffa men om ett eller två är lite snällare så kan de gå fyra pass, men allt beror på hur hundarna känns. Ser de ut att vilja ligga i sina sängar en hel dag, ja då får de gärna göra det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s