MINA TANKAR OM TRÄNING – VINTER

P1020453

Vintertid så har man förhoppningsvis fått bra fart på hundarnas kondition och är en bra bit påväg upp i distanserna. Har man inte det, beroende på sjukdom eller annat så får man helt enkelt sänka kraven och ge hundarna så bra förutsättningar som möjligt utifrån läget. Min säsong i år blev ju inte som tänkt, direkt efter barmarkssäsongen så fick hundarna noskvalster och gick med det i några veckor innan vi upptäckte det. Då var det redan för sent och B hade dragit på sig en inflammation i de övre luftvägarna. Det blev vila hela december och halva januari. Ingen toppladdning men man får göra det bästa utav det, det är hundens hälsa som går först i alla lägen. Det man får lära sig varje säsong är att det aldrig blir som man tänkt sig…
Men drömscenariot är ju att man kommit en bra bit påväg och nu kan börja utmana hundarna lite mer. Kom dock ihåg att med varje stor utmaning kanske hunden måste vila mer än vanligt efteråt, inte bara en dag utan kanske två eller tre för att helt återhämta sig och bli av med eventuell muskelvärk.
Om vintertävlingarna börjar i mitten av Januari och har sin peak i Februari och Mars så brukar jag i januari vilja ligga på ca 5km över hundarnas tävlingsdistans. Om vi ska tävla 10km så vill jag att hundarna ska kunna prestera i tävlingstempo i 15km för att som på barmarksperioden; ge dem marginal och ge dem känslan av att tävling är lätt.
Jag lägger även in löskörning med skoter, det är en av mina favoriter! Där får hundarna springa lösa före skoter, viktigt att de är före och får bestämma fart och jag har även möjlighet att se om de börjar bli trötta, snappa efter snö eller vill rasta sig. De ska inte behöva ”jaga” skotern och på så sätt råka springa över sin förmåga. Då jag kör med skoter är jag noga med att inte föret får vara för löst, isigt eller vasst för tassarna. Det ska vara packat men med en viss mjukhet i översta lagret.
Sedan kan jag varmt rekommendera backträning, träna dem till förbannelse för när ni väl kommer på tävling och det är 6 backar så kommer de inte kännas något(sanning med modifikation) jämfört med de 20 ni gör på träning.
Jag är fortfarande noga med att variera passen; långa tunga, korta snabba, löskörning, intervaller och skritta i djupsnö är de vanligaste jag använder mig av på vintern. Det finns en teori om att man ska lägga till två nollor på milen man ska tävla för att veta hur långt man ska ha tränat innan. Ska jag tävla i en mils klass så ska jag ha kört hundarna sammanlagt minst 100 mil innan osv. Det kan vara en bra måttstock men man ska inte stirra sig blind på det utan lära sig att känna av hundarna och viktigast av allt; Ha Kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s