LYDNADSTUR MED 4SPANNET

image

image

image

image

image

image

image

image
Idag är det för varmt(15grader) för att riktigt träna hundarna i drag men en lydnastur på 2km var bara nyttigt. Jag har ingen trehjuling eller motordriven 4hjuling här hos mina föräldrar utan där är det den tunga gamla damcykeln utan fungerande trampor som får tjänstgöra som dragfordon. Den är bra då den är tung, har 3 grymma bromsar och inte tillåter mig att hjälpa hundarna det minsta. Det krävs ju dock en hel del pli på alla fyra hundarna för att klara av att köra detta ekipage utan att slå ihjäl sig.

Därför blev det först en nyttig startträning där den enda som gnällde var huskyn Isa som gick med Lita i led. Blandpuffen Taiga och jämthunden Tuffa gick som kompanjoner i wheel. Det vi lade fokus vid var att inte stå och streta i starten(jag hade som mål att kunna kliva på cykeln i lugn och ro), att kunna flytta sig vänster och höger på vägen samt gå ner i vänster eller höger dike på kommando.
Isa är lite seg i början på kommandona men gör dem riktigt fint när hon får träna och till slut behövdes bara att jag saktade in farten och sade GÅ VÄNSTER! för att hon skulle dra med hela spannet ner i de vattenfyllda dikena.

Taiga har förut haft lite taskig attityd när spannet stått stilla; hon har försökt busa igång de andra samt försökt bita och nafsa i mig när jag möblerar om dem i spannet. För mig är det viktigt att de accepterar att bli hanterade i spannet och att man kan lyfta och dona med dem. Taiga verkar ha mognat lite på den punkten då jag mest ignorerat det och tänkt att det går över. Vissa fajter ska man ta men det är viktigt att ha i åtanke att med unga hundar kan humöret och attityden vara lite upp och ner ibland. Nu är hon lika snäll och foglig som de andra!

Såklart passade vi på att öva den viktiga stadgan vid paus, man vill kunna gå fram och klappa om hundarna och ta något kort utan att vara rädd att dem drar iväg i full fart. Jag belönar upp att hundarna antingen sätter eller lägger sig när vi står stilla då jag tycker det ger ett trevligt intryck och det blir mindre risk för trassel då. Ett extra stort plus var det på sista bilden då Isa och Tuffa även satte sig i vattnet för att få sin klapp och beröm 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s