HUNDMATSDJUNGELN

IMG_2497
Rätt mat för arbetande hundar är viktigare och krångligare än man tror!

Jag står just nu i valet och kvalet att faktiskt byta hundfoder!
Jag ger idag en stor del färskfoder(VoH) och det är ju det bästa för hunden tycker jag och jag märker på hundarna att de alla trivs att äta det. Men både platsbrist och den praktiska aspekten vid resor och fjällvistelser kräver att vi även ger hundarna något torrfoder. Till det torrfodret vi gett behöver jag alltid tillsätta extra fett(sparar bitar av renfett vid slakt) vid långa turer och tävlingshelger så blir det lite jobbigt i längden och jag slipper gärna kånka med sådant för glömmer jag det ja då är det hundarna som blir lidande.
Därför började jag kika runt på olika märken och har tittat speciellt på Royal Canins Sporting Life serie, Bozita Robur, High-Energy och Magnussons. Vid första tanken var att hitta ett foder med helt enkelt mer protein och mer fett än det jag ger idag. Helst spannmålsfritt och svenskproducerat.

Ju mer jag började läsa, desto mer blev jag förvirrad!

Jag läste lite om smältbarhet(hur pass bra hunden tar åt sig av fodret innan det bajsats ut) och om ris och majs som det oftast är i spannmålsfria foder. När jag fått veta att det helst bör vara färsk kött hellre än köttmjöl då det ökar kvalitén och därmed smältbarheten på maten. Om två foder har samma delar, tex 29/20 av protein och fett och samtidigt har det ena köttmjöl medan det andra har färskt kött så är det med färsk kött att föredra. Det beror på att hunden inte får i sig samma mängd protein/fett av ett foder med köttmjöl utan den måste äta mer av fodret för att uppnå samma värde som av ett foder med bara färskt kött.
Då var helt plötsligt Royal Canin och High-Energy uteslutet samt det foder vi ger idag som även det bara innehåller köttmjöl eller torkat protein. Bozita Robur och Magnussons kvar och då Robur innehåller en stor del färskt kött men även lite köttmjöl så är det Magnussons som endast innehåller färskt kött som klarade sig helt genom detta resonemang.
När jag sedan började klura på spannmål, ris och majs så framgår det att majs inte alls är så bra som jag trott förut. Majs är väldigt billigt för tillverkarna men då det är väldigt mycket socker per gram omsätts det till energi snabbare än andra långsammare kolhydrater som hunden behöver senare, under arbete. Majs har även en negativ inverkan på tarmen; slemhinnevecken i tarmen som heter ”Villi”, har som uppgift att absorbera näringsämnena i maten. Om man ger en hund mat med majs, soja eller gluten så blir det väldigt klistrigt i tarmen på överkänsliga hundar, då dessa produkter används som stärkelse i mat just på grund av deras ”bindande” egenskaper. Detta klister lägger sig då på tarmens Villi och reducerar tarmens absorptionsyta vilket leder till att all näring tas upp sämre. Här går det att läsa mer om detta.
Då är det endast Magnusson som klarar sig då deras foder innehåller grahamsmjöl istället. Grahamsmjöl är ju dock ett spannmål, ett väldigt milt och fiberrikt spannmål men ändock ett spannmål. Spannmål anses dåligt för hundar då de varken har 4 magar eller idisslar sin mat, då borde det även vara lika för människor men om jag pratar utifrån mig själv så behöver jag både vete och havre för att orka träna och hålla på som jag gör.
Då Magnusson dessutom är kravmärkt och svenskproducerat tillsammans med att det endast innehåller svenska råvaror så känns det som att jag i första hand kommer att prova detta foder till mina hundar.
De äter till största del färskfoder så om de inte påverkas negativt av spannmålet så är det helt OK enligt min bok att ge dem Magnusson.
Skulle detta inte funka kommer jag att testa Bozita Robur itsället!
Vi kommer att beställa vårat foder fraktfritt ända hem till dörren från VetZoo! Det blir absolut smidigast eftersom det är så mycket olika. Skulle ta en halv dag runt stan innan jag hade fått tag på allt annars 🙂
wpid-wp-1439262650703.jpegDen lilla söta valpen Beldin som snart fyller 4 månader kommer faktiskt att få fortsätta äta sitt juniorfoder från Carrier men blandat med ca 20% Magnussons Juniorfoder. Varför han kommer fortsätta med Carrier är för att Fia, hans uppfödare och min goda vän ofta är hundvakt till honom och även kommer ta med honom på de utställningar jag inte har möjlighet till. Hon har ju kvar 3 av hans syskon som kommer äta detta foder så det är enbart av praktiska skäl han får ha det så 🙂

2 reaktioner på ”HUNDMATSDJUNGELN

  1. Therese skriver:

    Det er en jungel å finne fram i ja 🙂 Jeg tenker at det ikke er så fryktelig viktig hvilket tørrfor jeg bruker når jeg bruker rundt 70% ferskfor. Selvfølgelig går jeg for ett kvalitetsfor. Jeg gir ikke frolic eller snögg fra matbutikken på de resterende 30 %, som er tørrfor. Men siden så stor andel av foret deres er ferskfor og jeg tilsetter fiskeolje, så tillater jeg meg å gå for det foret jeg får billig gjennom venners storforbrukeravtale 🙂 Så nå går det i eukanuba woring and endurance, selv om jeg strengt tatt syns high energy var bedre da vi brukte det 🙂

    • Team Spaajhte skriver:

      Precis som jag tänker! Vad roligt att vi verkar så lika i mycket, samma sorts hundköp och liknande tankar kring hundmat! Jag gillar när innehåll i hundmat är så lite prossesatt som möjligt så därför provar vi med det här(Magnusson) som är helt svensktproducerat med svenska råvaror. Och Voh som har endast svenska eller norska råvaror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s