TRE LÄKARBESÖK SENARE…

Här kommer en låååång berättelse om hur jag varit sjuk hela sommaren och halva hösten, i 14 veckor tack vare att jag inte blivit undersökt på ett riktigt sätt. Så är det något som inte intresserar just dig så kan du skippa detta inlägg 🙂10610782_10152856306326383_3694267840996884218_n
Den här bilden är tagen på förra årets barmarks-SM, i Mora. Där kom vi på en 4e plats av 10 startande och jag hade aldrig varit stoltare och samtidigt längtat så efter att få en revansch och träna ännu hårdare för att satsa på en pallplats i år.

Men så blev det inte riktigt. Inte ens i närheten.
Jag fick ont i halsen vid midsommar, sista helgen jag jobbade innan jag gick på 3,5 veckas semester. Jag hade då inte vart förkyld på över ett halvår och tänkte att ”jaja, det är väl helt enkelt dags igen”. Min semester spenderas alltid i Brändåsen(Härjedalen) hos mina föräldrar då vi alltid är på fjället och jobbar med renarna när vi har semester från våra ”vanliga” jobb. Jag fick extremt ont i halsen, med stora vita knölar och blåsor inom loppet av några dagar och även hög feber så jag for på byns hälsocentral innan vi skulle upp till fjälls för att utesluta att jag hade någon bakteriell infektion eller annat otrevligt som man inte ska ta med sig upp på fjället.
Läkaren där fumlade fram ett halsflussprov, en tops som det pillas runt med i halsen och gommen för att se om jag hade Streptokocker. Det hade jag inte enligt provet och läkaren sade att det var förmodligen ett virus och att om jag inte gör mer än jag känner att jag orkar så borde det gå över inom 2 veckor. Febern hade redan börjat sjunka lite och han sade att det var ingen fara att äta ipren o alvedon för att lindra besvären under tiden.
Sagt och gjort, jag for till fjälls på den årliga kalvmärkningen och tog det lugnare än normalt. Jag undvek att springa och anstränga ”pumpen” i onödan. Kalvmärkning är ingen lugn aktivitet hur man än försöker men jag gjorde så gott jag kunde och det hela gick till slut. Jag hade lika ont i halsen och lika mycket blåsor under hela veckan som vi var där. Nu hade jag haft en ond och ful hals med blåsor och svullnader i 4 veckor.

Semestern var slut och jag var tillbaka i stan sista veckan i Juli för att börja jobba(jobbar ensam som personlig assistens på nätter). Jag älskar vanligtvis att cykla till jobbet och att träna hårt men nu hade jag satt stopp för det i en vecka till tills besvären är borta, så jag tog bilen ända fram till jobbet varje pass. Jag tog heller inga långa promenader med hundarna under denna tid, för varje gång jag gjorde det så fick jag feber. Fortfarande ont i halsen och blåsor av och till…

Efter att detta rullat på i sammanlagt 7 veckor gick jag till doktorn igen, nu till min egen hälsocentral där jag träffade en äldre läkare. Han gjorde en likadan undersökning som den första jag gick till och gjorde även han endast ett tops-prov i svalget. Det provet visade såklart negativt och när jag beskrev att jag hade börjat få ondare i halsen och även smärtor på utsidan av halsen och att jag hade problem att röra huvudet så låtsades han inte höra.
Han ställde däremot frågan; ”Andas du med näsan eller munnen när du sover?”
Jag blev helt paff och svarade att ”det är svårt att veta då jag sover men eftersom jag inte snarkar så antar jag att jag andas med näsan” men som sagt, vilken sorts fråga är det tänkte jag…
Han drog då slutsatsen att jag har ont i halsen för att jag andas med munnen när jag sover för att när jag ligger ner så kommer ”vätskor” upp i luftvägarna och näshålan och gör att jag blir täppt i näsan och då tvingas andas med munnen, vilket i sin tur leder till en torr och irriterad hals= ont i halsen.
Jag orkade inte bråka med honom utan åkte hem efter att ha betalat 150kr för att fått veta att jag sover fel.

Iallafall har veckorna rullat på sedan dess, febertoppar och sjukskrivna dagar huller om buller och någonstans mitt i detta så får jag en rejäl förkylning med bihålor och öron och allt men då går jag faktiskt inte till läkaren utan kurerar hemma istället och fortsätter min konsekventa vila. Här börjar jag bli tröttare och tröttare och lägger även planerna på barmarkstävlingar 2015 helt åt sidan. De finns inte på kartan längre och jag börjar bli rädd att det är något allvarligt fel på mig.

Nu i tisdags hade jag varit symptomfri i 2,5 vecka och var så taggad på draghundsklubbens första gemensamma träning i spåren på skidstadion. Vi körde inte på jättehårt och jag hade även 2 hundar till hjälp framför cykeln. Jag hade kroppen full av endorfiner och var riktigt lycklig av att få träna igen!
Morgonen därpå vaknade jag av en extremt ond hals och nästan 40 grader i feber….

Då var måttet rågat och jag ringde gråtande till min hälsocentral igen och bad om en tid och att jag helst inte ville träffa samma läkare som sist.
Jag fick en tid dagen efter och den läkaren jag träffade då hade jag behövt träffa första gången jag sökte vård, för 14 veckor sedan!

Hon tog först ett likadant tops-prov som de förra läkarna; det visade även det negativt.
Då bestämde hon att då jag vart sjuk så länge att det även skulle tas en så kallad snabbsänka, ett stick i fingret.
”Vid inflammationer i kroppen påverkas en hel rad av blodets proteiner. Snabbsänkan är en mätning av ett sådant protein som kallas C-reaktivt protein, även förkortat CRP. Detta stiger vid inflammationer och när vävnader i kroppen bryts ner. ” – 1177.se
Mitt värde var strax över 60, det ska normalt ligga UNDER 10. Hon tyckte det var bedrövligt att det inte gjorts tidigare och att jag faktiskt gått med en sorts Streptokock(som inte syns på tops-prover) sedan midsommar. Hon skrev ut en rejäl kur med penicillin åt mig och hoppades att det äntligen skulle gå över då hon förstod min sorg över att inte ens kunna gå promenader och att en hel tävlingssäsong försvunnit.

Jag är så arg och ledsen samtidigt som jag är glad att äntligen fått riktig hjälp. Det känns som att läkare allt oftare skyller på ”virus” och att de tvingas göra halvdana undersökningar av någon anledning. För jag tror innerst inne gott om läkare och jag tror faktiskt att de vill hjälpa och lindra när någon är sjuk. Det måste vara hela systemet det är fel på.
Hade jag fått rätt undersökning och medicin första gången hos läkaren kanske vi hade varit ute och tävlat i barmarksdrag just nu!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s