ROLIGA FÖRBEREDELSER

wpid-wp-1444036180512.jpeg
Hemmagjorda eskimåkrokar i hårdplast, 4mm klätterlina från Naturkompaniet och alla våra selar vi använder just nu,

Nu är vi äntligen inne i Oktober och om ca en månad så brukar första snön landa i mitt paradis Västra Härjedalen. Ifjol körde jag hundarna första gången på snö den 4e November, då var det en bommad grusväg som hade fått tillräckligt med snö såpass att det gick att köra om man inte var allt för rädd om belagen.
Det kommer gå fortare mot vintersäsongen än man tror och det är alltså nu hög tid att gå igenom utrustningen och fräscha upp den där det behövs.

Jag har kört med pistolhakar i linorna fram tills nu men ska denna säsong faktiskt testa att ha endast eskimåkrokar till linor och selar när jag kör fler än 2 hundar. Jag ska göra dem själv är tanken och tillsammans med en tunn sorts klätterlina inköpt på Naturkompaniet så ska alla selar få nya ”rumpstumpar” och allt ska gås igenom så att allt blir lika långt.
När man kör flera olika hundraser ett spann så är det inte ovanligt att de har olika lång längd på sina kroppar och selar. Så för att ha valmöjligheter att kunna ha alla hundar på alla ställen i spannet så gör jag eventuella längdjusteringar på deras ”rumpstumpar” istället för själva draglinorna.wpid-wp-1444036222450.jpeg
En eskimåkrok fäst i draglinan.wpid-wp-1444036229507.jpeg
Kontrollerar att den inte kan kränga sig ur själv om den skulle vridas.

Just eskimåkrokar är en väldigt gammal form av ”hake” som kan användas till mycket mer än man tror. De äldsta krokarna tillverkades av ben eller horn men idag görs de oftast i hård plast eller trä. De är bättre i den bemärkelsen att de är lättare i vikt än pistolhakar i metall och risken för att de fryser är också obefintlig. De kan vara lite fippligare innan man vant sig vid dem men har man hundar som är snälla att sätta in i spannet brukar det inte vara några problem. Det som är lite extra viktigt att tänka på när man ska börja använda eskimåkrokar är att se till att öglorna i draglinorna där kroken/pinnen ska sitta är såpass liten att kroken/pinnen inte kan kränga sig ur själv. wpid-wp-1444036214236.jpeg

Jag har en stor rulle med orange PE-lina som jag köpte på en båtaffär för ca 300kr för 220m. Det blir ett väldigt fint meterpris på ca 1,3 kronor och även fast jag gjort massa linor så syns det knappt på rullen att jag tagit nåt från den!
Jag sparar bara 6spannslinan jag tillverkade i Februari i år så att den får användas som reservlina om jag glömmer min andra eller om något skulle gå sönder under en tur. Man ska egentligen byta alla frekvent använda linor och så varje år men då jag tillverkade den så sent i kombination med att det blev ett begränsat antal turer i vintras tack vare den dåliga snön så bedömer jag att den håller som reserv för mina snälla hundar ett år till.
Jag fixade alltså ihop en helt ny 6 spannslina med bara små öglor på dragtamparna så att eskimåkrokarna passar perfekt i dem och den är även fit for fight när snön kommer 🙂wpid-wp-1444036202351.jpeg
Selarna har alla fått en varsin eskimåkrok och anpassade ”rumpstumpar”.

Jag kommer senare även tillverka en speciell tävlingslina som kommer att få bo i en särskild tävlingslåda och endast användas till tävlingar. Då är lådan alltid packad med det viktiga som linor, halsband, necklines, hakar och hundsockar bland annat. Alltid redo med andra ord och utrustningen kommer inte slitas i onödan utan används som sagt bara på tävling! Det kommer att vara helsvarta linor med svarta eskimåkrokar och svarta fixlocks, all black 😉 Jag kommer nog inte behöva säga vilken färg släden har som jag ska beställa sen…

6 reaktioner på ”ROLIGA FÖRBEREDELSER

 1. threeandahalfhusky skriver:

  Nu när jag skulle beställa linan är den borta från deras hemsida! Jag kan verkligen inte hitta den 😦 Så min fråga är om jag kanske skulle kunna få köpa några meter från dig? Therese

  • Team Spaajhte skriver:

   Nämen! Vad typiskt! Jag har just sålt en bra bit då jag tänkte beställa mer nästa månad så jag vågar tyvärr inte. Jag ska luska reda på ett nytt ställe men kan tipsa om att gå till dina lokala båt och fiskeaffärer då de har samma varor för mkt lägre pris än draghundsaffärerna.

 2. Dan skriver:

  Halloj!
  Tack för ett informativt blogginlägg.
  Vad är det för material du gjort eskimåkrokarna i och vart hittade du det? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s