TANKAR OCH REFLEKTIONER OM SELAR (ZERO-DC )

wpid-img_20150917_081609.jpg
En bild där Isa står till vänster och har på sig en vanlig nome x-back och B står till höger och har på sig en Zero-DC Faster sele. Här är Zero-selen i fullt dragläge och då syns det att den glider ner över skuldran.

Jag var ju som sagt på Dragråttan förra veckan och pratade om selar och då kom ju såklart Zero-selen som är riktigt hypad på tal. Åsa som äger Dragråttan har väldigt lång erfarenhet av att träna och tävla draghundar på hög nivå samt varit tillverkare av dragselar nästan lika länge.
Av alla mina hundar är det bara B som har en ZeroDC. Jag har alltid haft problem att hitta en sele som sitter bra på honom, inte vrider, sig, inte trycker ner nacken eller går nedanför revbenen. Jag har nu kört av och till med denna selen och faktiskt inte varit riktigt 100% nöjd. Därför har jag hela tiden varvat mellan olika selar för att försöka se vad som funkar bäst.
Men när jag var hos Åsa så berättade hon massor om hur selen ska sitta, lite om hur man ska titta på en sele för att den inte ska kunna vrida sig. Den ska tex helst ha en nästan 90graders-vinkel där sidoremmarna är fastsydda i bröstpartiet. Inte spetsig så som Bs måttsydda Sunpros-sele som, trots att den är måttsydd inte alls sitter bra under dragarbete.

Sedan berättade hon om hur tajt den faktiskt ska vara i halsen och att det är viktigt att den inte kan snurra runt eller glida åt sidorna för mycket även där. Selen ska liksom sitta där man sätter den, den ska inte röra sig särskilt mycket alls när hunden väl fått på den och man dragit den på plats ordentligt runt halsen.

Nåväl, när vi började prata om Zero-selen så nämnde Åsa att den i nästan alla fall glider ner en bit över bogarna på hunden och hunden blir då tvungen att jobba på ett ogynnsamt sätt mot själva dragpunkten. Hundar som gått i mål och bara stått och skakat i frambenen för att de inte kunnat få fram dem ordentligt under ett helt lopp.
Jag har senaste året märkt på B att han blivit otroligt mycket kortare i bröst- och axelmusklerna och att stretcha hans framben är riktigt svårt, det går knappt att få dem framåt. Ingen av de andra hundarna har detta problem och då han är den enda som är svårstretchad och även är den enda som har en Zero-sele så drar jag faktiskt slutsatsen att det är selen som inte är bra för honom.
Jag har själv sett många hundar av vissa raser som tex Vorsteh, Riesen och Pointer där selen suttit riktigt bra och där jag inte tror att bogen får problem att göra hela rörelsen framåt. Jag har dock sett ännu fler som har denna sele bara mestadels för att den är snygg och många raser som kanske inte alls borde ha den av anatomiska skäl. Många som har hundar som är riktigt smala där så gott som hela skuldran glider in i halspartiet vid drag och andra där hundar med stora huvuden som tex American Staffordshire Terrier måste ha alldeles för stora storlekar bara för att få selen över huvudet och tack vare det så hindrar den även där frambensrörelsen.

En annan aspekt som jag själv upptäckt vid körning under vintern är att om man kör i blötsnö, djupsnö eller på annat sätt så att selen blir blöt så fryser den delen som kupar om hela bröstkorgen. Detta lär inte alls vara bra tycker jag och jag har inte använt selen när jag känt att risken funnits för att den ska bli blöt och kall.
Åsa nämnde att den även är problematisk vid barmarkskörning då den har alldeles för stora täckytor och på så sätt stänger in värme och hunden har större risk att överhettas.

Detta är nu bara mina tankar och funderingar i kombination med vad jag fick lära mig av Åsa. Har man en sådan här sele och tycker att ens hund drar bättre än någonsin och man vill fortsätta med selen så ska man såklart göra det. Alla gör som man själv vill.
Men jag kommer att skippa Zero-selen ett bra tag för att se om Bs bog-och bröstmuskulatur blir mindre kort om jag kör med en annan sele.
Jag har beställt ett gäng Zero-selar men i färger och storlekar som går att returnera ifall jag inte tycker de sitter bra på någon av mina hundar.

Va har ni själva för tankar om Zero-selen?

Den ultimata dragselen(kort redogörelse)
* Vara lagom i hals, inte strypa hunden vid drag men heller inte glida ner över skuldran utan hela tiden ligga mot halsmusklerna. Oftast sitter selarna för löst i halsen.
* Inte gå ”upp” längre bak än höftbenen på hunden för att hundens bakbensrörelser inte ska bli lidande. Änden på selen kan dock ligga närmare svansrot än höftben, det viktiga är att inte något ligger ovanpå höftbenen vid drag.
*Inte gå upp nedanför revbenen på hunden och på så sätt trycka mot mjukdelarna på hundens mage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s