FÄRSKFODERFIX

Jag fick tidigare en fråga om hur jag gör med dessa 5kgs korvar av Vom og Hundemat. Hur delar jag dem och hur förvaras de sedan? Så här nedan kommer nu en liten redogörelse med bilder för att alla som undrar hur jag tycker det görs enklast när man bor i en liten lägenhet 🙂
Först så låter jag den helfrysta korven ligga i kylen ca ett dygn(inte mer) för att den ska bli lagom mjuk att skära i, men inte såpass mycket att den kladdar. Enligt tillverkaren är det bästa att just tina korvarna i kylen, minst risk för eventuell bakterietillväxt och om någon korv skulle läka så rinner det heller inte ut en massa blodfärgad vätska över hela köksbänken om man nu skulle ha den liggandes där.
imageFörst plockas alla tillbehör fram; Stor skärbräda som är enbart för hundmat, en riktigt vass och hård kniv som även den är endast för hundmat, en digital köksvåg, fryspåsar i lämplig storlek, plasthandskar för att slippa kladda ner händerna och smidiga små påsförslutare man kan köpa billigt på sin mataffär. Och till sist korven som nu legat och tinat lagom i kylen.

image
Jag skär upp ett mönster som bilden visar för att det då blir lätt att riva bort plasten eftersom. Mönstret kan även ses som att jag försöker roa mig lite med en snuskig fantasi men så är alltså inte fallet. Det är enbart för att jag funnit att om jag skär plasten på detta vis så blir det minst krångel 😉

image
Sedan är det alltså bara dags att skära! Många använder hammare och slår igenom kniven men om man tinar den lite långsamt i kylen så glider en vass och hård kniv lätt igenom. Korven är mestadels fryst, den kladdar inte ett dugg och kommer loss i stora fina skivor. Jag ögonmåttar bitarna och lägger dem sedan i en fryspåse och kontrollväger dem på köksvågen för att få rätt mängd till rätt hund, jag måttar dem per dygn och inte per mål 🙂

imageHär ser man hur lite det kladdar; jag har kommit längre än halvvägs och det är bara lite spill som hamnat bredvid. Den är även lagom fryst genom hela. Ibland när man tinar den i rumstemp så blir ändarna nästan alldeles geggiga medan den är stenhård i mitten.

imageNär jag vägt upp hela korven i påsar så sätter jag på de små och fiffiga påsförslutarna som bara är att kasta sedan. Minst arbete på så vis och de håller även helt tätt i frysen så att det inte luktar eftersom vi och hundarna delar frys 😀

imageVi har vigt två sådana fryslådor till hundarnas mat i frysen. Jag har delat av den med en bit kartong och satt klisterlappar på utsidan för att på så vis veta vems mat som ligger vart. Vi kallar B för Peppis så därav det konstiga namnet 😉 Att dela en korv på mitt vis tar max 20 minuter från att jag tar korven ur kylen tills att jag har fyllt en fryslåda och satt tillbaka den i frysen. Supersmidigt och jätteenkelt! Inget kladd och hundarna får såklart slicka skärbrädan efteråt!

image
Såklart måste lilla pluppen få ett litet lyx-mellis när han vart så snäll och legat utanför köket under tiden jag donade med detta. Vi beställer vårt färskfoder från VetZoo.se och de är verkligen superbra på att hantera och leverera hundfoder, torrt som färskt. Vi får det ända fram till lägenhetsdörren fast vi bor på andra våningen i ett lägenhetshus utan hiss! Jag behöver alltså inte åka och köpa dessa otympliga korvar och bära dem till en bil och sedan från bilen uppför alla trappor. Tack vare VetZoo.se så står hundarnas mat och väntar på mig när jag kommer hem från jobbet!

I samarbete med VetZoo.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s