DEN VIKTIGA VÄTSKAN

image

Här kalasar B och Isa på maltodextrinvatten med kött i efter ett hårt pass framför ATVn.

I tisdags körde jag ett pass med Fias ATV. Jag körde först mina hundar och två av hennes i ett 5spann 5km och sedan körde vi de resterande 5 tillsammans på ATVn, samma sträcka.
Det är så mörkt att bilderna man tar under träningen inte blir av någon vidare kvalitet så därför blir det bara en bild på hundarna efter passet.
I alla fall så tänkte jag prata lite om vätskan och hur viktig den är för en hund som arbetar hårt, inte bara fysiskt utan även mentalt. Det är många hundägare som bara ger mer foder innan aktivitet men glömmer bort vätskan. Det är just hundens vätskebalans som är avgörande för dess förutsättningar att prestera.

Jag tänker alltid i 3 steg/dagar när det kommer till att ”tanka” en hund.
Dagen innan påfrestande aktivitet:
Redan dagen innan ger jag extra mycket vatten på maten. Om jag i vanliga fall tillsätter 3dl vatten till min hund på 30kg så ökar jag nu på med nästan det dubbla.
Till kvällsmål ger jag lite mer mat än i vanliga fall.
Dagen då det ska presteras, oavsett om det är träning eller tävling:
Här försöker jag att få i mina hundar bra med vätska, för min hund på 30kg så vill jag att han minst ska dricka 7dl vatten 2-3 timmar innan. Av detta så kommer mycket att kissas ut och det blir många promenader för att rasta ordentligt innan aktiviteten.
Jag gör såhär oavsett om det är ett hårt dragpass(träning eller tävling), agilitytävling eller en lång tävlingsdag i tex rallylydnad där fokus inte är fysisk prestation men såväl mental.
Är det en dag där hunden ska prestera länge och mycket så fyller jag under dagen på med mer vatten som även är blandat med maltodextrin. Det är färdigspjälkade kolhydrater som går ut snabbt i kroppen på hunden.
Efter passet ser jag till att få i hunden ännu mera maltodextrinvatten inom en halvtimme för att förkorta uppbyggnaden av glykogen i musklerna.
När hunden lugnat ner sig helt och har normal vilopuls så brukar jag ge ett lite större mål vanlig mat, med extra vatten.
Dagen efter:
Dagen efter jag lite mer foder än i vanliga fall och dubblar vattenmängden mot normalt. Man vill hjälpa hundens återhämtning så mycket som möjligt och det viktigaste är även här att se till att vätskebalansen är god 🙂

Är man osäker på om hunden fått i sig tillräckligt med vätska så kan man dra ut ett hudveck på hundens huvud, hals eller nacke. Slätar vecket ut sig så fort man släpper är hunden i bra vätskebalans. Om vecket däremot skulle stå kvar och inte slätas ut tillräckligt fort så bör man se till att hunden får i sig mer med vätska.

Det finns ju hundar som inte vill dricka vanligt vatten i sådana stora mängder som detta kräver. Innan så ger jag mina en blandning av grädde och vatten, den dricker de upp helt och de vill gärna ha mer 🙂
Efter ger jag en blandning av vatten, maltodextrin och malet renkött för att de ska vilja äta upp allting.

Såhär gör alltså jag när det kommer till vätskebalans. Alla sätt är bra utom de dåliga och man bör prova sig fram till vad som passar sin hund bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s