DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA, HÄNDE…

img_20151018_223232_5640681addf2b34f71079c0c

Uppfödare Sofia Ericssons vackra bild av ShejriX Lumos.

I söndags, skulle vi ut på vilken vanlig träningstur som helst. Jag åkte ut till Fia och kennel ShejriX där jag är handler, för att vi kommit överens om att få igång träningen för alla hundarna och särskilt lägga tid på inkörningen av syskonen Lumos och Accio som är 11 månader.
Först kör vi mina hundar plus Pil och plotthunden Attor. Vi körde 7km i ca 11-16km/h och hundarna höll fina sträckta linor hela vägen. Temperaturen började krypa neråt och det blev frost i gräs och träd. När vi matat dem gjorde vi i ordning för andra och sista gänget. B och Lita skulle få springa med lösa hade vi bestämt.

Vi sätter ihop ett 5-spann, Pamir och Tricky i led, Accio i point och Tirith med Lumos i wheel. Vi drar iväg och ligger och tuffar på i trygga 10-15km/h för att inte gå för fort fram med både unghundarna och de otränade tävlingshundarna.
Alla hundarna jobbar på grymt fint och har sträckta linor och pigga tassar. Vi kommer till vändplanen vid 3,5km och jag lyckas äntligen få Tricky, som är lite strulig i vändningarna, att vända klockrent med direkt handledning av Fia och jag kände verkligen att ”YES! Nu har jag börjat lära mig hur han funkar!

Vi tuffar vidare och Fia filmar en snutt med sin mobil eftersom alla hundarna går så fint! När vi kört knappt 4km totalt så säger jag att Lumos börjar springa lite skumt och stretar mot nacklinan(som de kan göra om de slitit hål på en klo/tass, eller om de bara är trötta i huvud eller kropp). Fia säger direkt att vi ska stanna och ta upp honom på 4hjulingen för att inte låta det bli en dålig upplevelse för unge Lumos.

Jag stannar hjulingen och Fia hoppar av och tar med ett koppel. Hon hinner precis sätta kopplet i halsbandet när Lumos faller till marken…
Vi inser allvaret och det första vi misstänker är överhettning eller att han helt enkelt tagit i över sin förmåga. Vi skyndar iväg till första bästa stora vattenpöl för att kyla honom och då säger Fia att han nog redan är borta.

Vi lastar honom ändå snabbt på hjulingen och kör fort hem. När vi kommer fram så skyndar sig Fia in med Lumos och jag tar hand om de andra hundarna och håller ett noga öga på om någon av dem börjar visa symptom på att vara trötta eller överhettade. De är som vanligt, pigga och glada samt tacksamma över lite mat. De kommer ner i varv fort och börjar mysa runt i hundgårdarna, nöjda över att ha fått en bensträckare. Även Accio, Lumos syster, ser fräsch och pigg ut.

När jag kommer in i huset förstår jag på en gång vad som hänt. Lumos ligger på hallgolvet med matte Fia och husse Johan bredvid sig och jag ser direkt att han inte lever längre.

Det här var det värsta jag varit med om och förmodligen det värsta jag kommer vara med om när det kommer till att köra hundar.
Han dog troligtvis redan när han föll till marken. Vad det berodde på vet vi inte än utan det får en obuktion på SVA visa.

De senaste dagarna har det inte blivit någon hård och målmedveten träning. Jag har bara gått runt ute i skogen med mina älskade hundar och tagit tillvara på den tid man har tillsammans, för man vet aldrig när den tar slut.

Läs Fias fina inlägg om Lumos här.

6 reaktioner på ”DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA, HÄNDE…

  1. Ulrica skriver:

    Usch jag lider med er. Fick ett sånt samtal från en av mina valpköpare i vintras. Hunden bara ramlade ner och dog. Efter det slutade jag träna hund. Jag vågade inte det var som om man bevakade varje steg hundarna tog. Sorgen har släppt men känslan sitter kvar ännu. Lär den nog göra länge. Kram

  2. toktassarna skriver:

    Usch vad otäckt, massiv hjärnblödning eller brusten aorta eller nåt sånt låter ju rimligt. Inget man kan veta 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s