FODERTILLSKOTT – NYPONPULVER

Det har kommit frågor på om jag ger fodertillskott till mina hundar och i sådana fall vad jag ger dem och varför? Två väldigt bra frågor enligt mig och här kommer det första inlägget i redogörelsen, det handlar om Nyponpulver

800005-00-15200-upp-fra-011
Hos VetZoo.se kan du köpa Back on Tracks Nyponpulver för 102kr(200g).

Vad är Nyponpulver och vad innehåller det?
Jag ger mina hundar Back On Tracks Nyponpulver som även kallas för Chilon. Det heter så för att de växer vilt och handplockas från Anderna i Chiles rena natur, fritt från konstgödsel och besprutning. Nypon från detta område är troligen de enda som är helt maskfria, tack vare den höga höjd de växer på.
Det innehåller 50% kostfiber samt vitaminerna A, B och C, folsyra, kalium, magnesium, bioflavonoider, betakaroten, lycopen och pektiner.

Varför ger jag det?
Nyponpulver är känt för främst 2 saker; att det lindrar ledvärk och artros samt att det sänker blodtrycket. Det innehåller även andra bra vitaminer och mineraler som hårt arbetande hundar kan behöva ett extra tillskott av.
Kalium; hjälper hunden att reglera vätskebalansen.
Järn; ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.
Det är dock viktigt att inte överdosera Nyponpulver.

Jag ger det främst för att det är antiinflammatoriskt och till viss del smärtlindrande. Blir mina hundar stela i muskler och leder efter hård träning så ger jag dem detta i förebyggande syfte. Min ena hund, B, har D-höfter och det är lika med en förhöjd risk att få artros. Det var för honom jag började med Nyponpulver men när jag märkte de positiva effekterna av det så bestämde jag mig för att ge alla våra hundar detta. Det finns ju ingen garanti för att de inte ska drabbas av artros när de blir äldre eller om de har anlag för att få det redan i ung ålder.

Hur märks det på mina hundar att de äter Nyponpulver?
På B och Isa märks det lustigt nog att de är mer böjbara. B kunde inte rulla ihop sig på mitt passagerarsäte förut men nu när han fått detta tillsatt i maten så kan han också rulla ihop sig till en boll och verkar inte ha lika stora problem med att hitta bekväma sovställningar.
Isa fick börja äta detta i samband med att hon var sjukskriven för en muskelinflammation i ryggen. Vi, vår veterinär och hundfysioterapeut var alla rädda för att hon inte skulle kunna dra igen men hon återhämtade sig stadigt och är nu som vanligt!

Doping
Jag vet inte säkert om det är dopingklassat då naturläkemedel är lite kluriga. Det handlar om vad försäljaren har för avsikt med produkten och så vidare. Jag kör säkert och använder mig av 14 dagars karens som det är på de dopingklassade naturläkemedlen, det eftersom att det säljs som antiinflammatoriskt och smärtlindrande. Det betyder alltså att 14 dagar innan en tävling så slutar jag ge mina hundar Nyponpulver.

I samarbete med VetZoo.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s