FODERTILLSKOTT – MSM

Det har kommit frågor på om jag ger fodertillskott till mina hundar och i sådana fall vad jag ger dem och varför? Två väldigt bra frågor enligt mig och här kommer det andra inlägget i redogörelsen, det handlar om MSM.

msm-9JS7fr
VetZoo.se har just nu ett erbjudande där du får 10% på alla produkter från Svenska Djurapoteket.

Vad är MSM och vad innehåller det?
Det är MetylSulfonylMetan och är ett enda naturligt svavelhaltigt ämne. Organiskt svavel är en viktig byggsten i kroppens produktion av aminosyror, proteiner och enzymer, för att bara nämna några. MSM är en viktig byggsten i proteinerna kollagen och keratin som bygger upp bland annat brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett och päls. När hunden får ett dagligt tillskott av MSM så kan kroppen reparera sig själv i större utsträckning och den vägen hålla sig friskare.

MSM är allra vanligast att ge som tillskott till tävlingshästar och det har även gjorts studier på detta.
I en studie utförd av den välkände veterinären Ronald D. Riegel, konstaterar man att den grupp av hästar som dagligen fått 20 gram MSM i kosten, allihop sänkt sina träningstider på bana med i snitt 2,6 sekunder. Hästarna blir mer träningsbenägna och återhämtar sig snabbare efter träningen. Hästarna höjer sin mjölksyratröskel markant vilket leder till att de får en helt annan uthållighet på banan. Egenskaper som dessa har lett till att många av de stora stallen inom trav- och galoppsporten fått upp ögonen för ämnet och med gott resultat ger sina hästar MSM som tillskott.” – http://www.ion-silver.com
Läs hela studien här! (Det är tillverkaren av detta tillskott som beställt studien, man får tycka vad man vill om det men jag tycker att validiteten i studien är bra ändå.)

Varför ger jag det?
Alla mina vuxna hundar äter detta tillskott av den anledningen att jag tycker detta verkar vara ett bra tillskott för djur som tränas och tävlas hårt i sporter som kräver uthållighet och snabb återhämtning.
Sedan ger jag det lite av samma anledning som Nyponpulvret; det är som ett smörjmedel för leder och brosk och hjälper till att producera viktiga byggstenar i hundens skelett och leder.

Hur märks det på mina hundar att de äter MSM
Det märks tydligt att de inte får mjölksyra lika fort i tunga uppförsbackar och de har det där lilla extra att ge inbillar jag mig 😉
B blir mindre skakig i musklerna när han tagit i så hårt han bara kan och han är även lättare att stretcha när han har ett tillskott av MSM i systemet.
Lita märks det enormt mycket på! Det är den av mina hundar som snabbt som attan lägger på sig stora muskler och det har blivit ännu mer påtagligare sedan jag började med MSM. Hon väger ju ca 10kg mindre än de andra hundarna men tränas ju likadant som dem ändå.

Doping
Då MSM säljs som bland annat smärtlindrande och prestationshöjande och är ett naturläkemedel så betyder det att det är 14 dagars karens på detta tillskott. Det innebär alltså att 14 dagar innan en tävling så slutar jag ge mina hundar MSM.
Det är även viktigt att inte överdosera något kosttillskott!

I samarbete med VetZoo.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s