HUR DU FÅR SPONSORER

Hundsporten blir inte billigare, och särskilt inte sporter som draghundssport. Som tävlande behöver man inte bara sig själv och sin hund utan även tävlingsgodkänd utrustning, en rymlig bil/hundkärra, bensin och mycket hundmat. Därför blir det allt mer vanligt att aktiva skaffar sig sponsorer, eller som jag föredrar att kalla det; samarbetspartners.
image
Jag själv har turen att ha samarbeten med två olika aktörer; VetZoo som sponsrar mig med allt från hundmat till utrustning, samt Destination Funäsfjällen som sponsrar med gratis vinterträning för mig och mina hundar på deras välpreparerade längdspår.

Många tror att det krävs lång erfarenhet samt medaljer från både nationella och internationella mästerskap i sin sport för att man ska kunna bli erbjuden sponsring. Det är till viss del sant men det är inget du ska låta hindra dig från att ta kontakt med de du är intresserade av att samarbeta med. Detta inlägg kommer i huvudsak handla om hur just du som inte tagit VM-guld kan göra för att ändå få samarbetspartners!
Det kan verka som att de flesta blir tillfrågade av olika företag men i själva verket är det oftast ”the other way around”, att de som vill ha sponsring eller samarbete på ett eller annat sätt själv tar första kontakten med företag eller liknande. Som jag sa tidigare så är det så att draghundssporten är en väldigt dyr sport att hålla med på och vill man tävla 4spann och uppåt så kan man ofta behöva glömma allt vad köksrenovering och utlandssemester heter.

För många så är det heller inte ens möjligt att ha fler än kanske 2 hundar då man helt enkelt inte har råd med utrustning eller mat till fler.
Jag kontaktade VetZoo just för att jag sökte sponsring med hundmat och tillskott för att kunna lägga de pengarna på att förbättra vår utrustning, bensinpengar till tävlingar samt startavgifter och boendekostnader som lätt skenar iväg till många tusenlappar varje säsong. Detta kommer i längden hjälpa oss som fortfarande är nybörjare inom sporten att klättra uppåt i både meriter och erfarenhet i en större utsträckning än om vi inte hade haft denna möjlighet.
dsc_0201.jpg
En bild från November i år då jag var ute och tränade 4 av Fias hundar.

Jag har även turen att ha ett ”samarbete” med Kennel Shejrix, vi är dock inte bara samarbetspartners utan mycket goda vänner också. Mitt liv ser idag inte ut som jag allra helst hade velat; ett hus med tillhörande tomt såpass att jag kan ha hundgårdar och ett större antal draghundar att träna och tävla i slädhundsstil med. Nu bor jag i en trång 2a med 4 hundar och en sambo mitt inne i centrala Östersund. Vi letar hus för fullt men då jag kände ett behov och en längtan efter att få köra ännu mera hund så öppnades denna möjlighet. Att jag får åka ut till Fia och träna hennes hundar så ofta jag kan för att sedan tävla dem om jag vill är ett samarbete som ger mig så mycket!
Det ger även Fia den avlastning hon så väl behöver med 2 småbarn och en sambo som jobbar borta.
Där har vi den ”win-win” situation som krävs för ett lyckat samarbete!

Åter till att ta kontakt med företag för samarbete, det viktigaste enligt mig är att du bör ha en god plan för vad DU vill få ut samt vad du kan ERBJUDA i gengäld. Som jag skrev längre upp; du måste kunna motivera varför de ska välja att samarbeta med just dig och din/dina hundar. Såklart så ska du även vara öppen för att arbeta lite för det också, företag ser sina sponsringar som ett sätt att marknadsföra sig på. Genom att bli sponsrad så innebär det att du ska hjälpa företaget med marknadsföring och använda dig själv som ambassadör. Det kan innebära att skriva inlägg om produkter eller tjänster och dela dessa genom olika sociala kanaler. Har du en blogg eller hemsida så är det lätt att komma igång. Ibland vill de att du ska göra mer direkt reklam, som att t.ex. bära kläder med deras logga och även sätta den på bil samt annan utrustning som syns i det sammanhang som företaget har som målgrupp. I vissa fall så kan företaget vilja att du deltar på mässor, tävlingar och utställningar och står i en monter för att berätta om företaget, produkterna eller tjänsterna.

Det du bör tänka på är att du ska kunna ge tillbaka det du får, att både du och företaget ska tjäna på ert samarbete. Det går i båda riktningarna tycker jag, om du gör ett jättejobb med att göra reklam för företaget och lägger ner flera timmar i veckan på detta men får kanske bara 15% rabatt på produkter från företaget så anser jag att DU inte tjänar igen det du ger. Samma gäller för företaget, de kommer inte ge dig en generös rabatt om du bara skriver ett inlägg på Instagram i veckan. Du måste försöka optimera dig och vara villig att lära dig olika marknadsföringstekniker. Se det som ett tillfälle att lära dig något nytt och se till att bli en viktig resurs för din sponsor.

Då jag grottat ner mig i vad som räknas till god marknadsföring så är det vissa saker jag själv börjat lägga märke till. Ta grammatik t.ex., det är viktigt att se till att det du skriver ser bra ut och ännu viktigare blir det när det inte bara är ditt eget varumärke som representeras. Jag har sett otaliga exempel på sponsrade hundbloggar som varken ser till meningsuppbyggnad, källhänvisningar eller rentav har stavfel i sina sponsrade inlägg. Hade jag ägt ett företag som säljer hundprodukter hade jag blivit besviken om jag sett att någon jag sponsrar inte ens stavar rätt eller lägger energi på att se till språket i sponsrade inlägg. En annan viktig punkt är vad du skriver; rent desperat hittepå som låter alldeles för smörigt blir bara skrattretande och ingen kommer att tro på det. Du ska lyckas med att få det att låta både professionellt, personligt och trovärdigt utan att sväva iväg för långt åt endera håll. Detta gäller såklart även i den mejlkontakt du och din samarbetspartner har, du vill att de ska få en så bra bild av dig som möjligt redan efter ditt första mejl.
wpid-wp-1423222652698.jpeg
Bild från Polarhundsmästerskapen 2015 där jag kom på 3e plats i 2spannsklassen.

Det ingår även att vara en bra förebild inom den sporten du utövar, oavsett om du är nybörjare eller gammal i gamet. Låt bli att snacka skit om andra tävlande och arrangörer, ansträng dig på tävlingar och träningar för att vara trevlig och hjälpsam när du har möjlighet. Du är det som andra kommer att förknippa med din sponsor, och är du en otrevlig surpuppa med en logga över ryggen så är risken stor att företaget förlorar potentiella framtida kunder. I värsta fall kan det komma fram till din sponsor om du betett dig illa och varit en dålig representant och det skulle vara väldigt trist och framförallt onödigt.
Detta gäller även doping och dålig hundhållning, du kommer bli avstängd och ingen kommer att vilja samarbeta med någon som blivit känd som någon som dopar sig eller sina hundar. Att framföra sig själv och sina hundar blir ännu viktigare när du representerar någon annan och är deras betalda ansikte utåt. Du måste se till att ha välvårdade och friska hundar samt behandla din hundar med ett gott föredöme, oavsett hur stressad, nervös och pressad du är.

Allt i detta inlägg är exempel du kan använda dig utav när du skriver ditt mejl till en möjlig sponsor. Jag har här ovan gett många exempel på vad du kan erbjuda och hur du kan formulera dig samt vad du bör tänka på om du inleder ett samarbete med någon.
Lycka till med ditt sökande efter sponsorer, hoppas du fått med dig något härifrån som kan vara till hjälp 😀

2 reaktioner på ”HUR DU FÅR SPONSORER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s