FODERTILLSKOTT – LINFRÖOLJA

Det har kommit frågor på om jag ger fodertillskott till mina hundar och i sådana fall vad jag ger dem och varför? Två väldigt bra frågor enligt mig och här kommer det tredje inlägget i redogörelsen, det handlar om Linfröolja.

vimital_linfroolja_8557

Vad är Linfröolja och vad innehåller det?
Linfröolja innehåller 100 % fett, varav 65 % utgörs av de hälsosamma fleromättade fettsyrorna. Till de fleromättade fettsyrorna räknas omega-3, -6 och -9. Dessa fettsyror kan inte hunden tillverka på egen tass. Med andra ord måste vi  tillföra dem via hundens kost.  Det är väldigt populärt att ge sin hund fiskolja, laxolja och andra oljor med just fisk som källan till omegafetterna. Det många inte vet är att Omega-3 finns även i andra livsmedel, bland annat rapsolja och linfröolja. Linfröolja innehåller mycket stora mängder omega-3 och anses av många vara den bästa källan till dessa fettsyror. Linfröolja har ett naturligt innehåll av vitamin E, ett vitamin som skyddar fleromättade fettsyror från att härskna. Innehållet av vitamin E gör att linfröolja har bättre hållbarhet än exempelvis fiskolja som inte innehåller vitamin E naturligt.

Varför ger jag det?
Jag ger mina hundar detta då jag vill se till att de får i sig tillräckligt av dessa fettsyror, en brist på dem kan visa sig i spruckna tassar, matt päls och mindre ork.
Jag väljer att ge mina hundar linfröolja istället för de fiskoljor som finns på marknaden då den; 1: Inte luktar lika illa, 2: Inte är lika dyr fast det är samma innehåll, 3: Jag kan köpa den på Ica om jag skulle få slut och befann mig mitt i en hård träningsperiod för hundarna.
Sedan kan det även debatteras vilt om att man inte bör stödja odling av fisk och att det finns större risk för att fiskolja innehåller gifter från havet. Det tänker jag inte gå in närmare på utan är nöjd med hur jag motiverar min användning av linfröolja istället för olika fiskoljor.

Hur märks det på mina hundar att de äter Linfröolja?
Jag märker tydligt, och även folk i hundarnas omgivning, att de blir galet fina i pälsen! Något jag även märkt av och jämfört med andra som inte ger olja som tillskott är att tassarna blir tåligare och mjukare. Det är ungefär som att man själv smörjer sina kängor för att de inte ska spricka. Mina hundars tassar är mjuka men tjocka och tåliga, trampdynorna flagas inte och även klorna har blivit hårdare. Jag ger mina hundar detta som ett tillskott på maten, jag smörjer inte in deras tassar med den 🙂

Doping
Linfröolja är inte dopingklassat.

2 reaktioner på ”FODERTILLSKOTT – LINFRÖOLJA

    • Team Spaajhte skriver:

      Japp! Det finns på hyllan vid oljorna. Du ska leta efter kallpressad linfröolja då den inte innehåller det ”dåliga” ämne som kommer fram vid upphettning(kommer inte på just nu vad det heter)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s