DRAGHUNDENS FYSIK Del 4.

Här kommer fjärde inlägget i en serie med inlägg som handlar om det mesta kring en draghunds fysik. Detta går ju självklart att applicera på även agilityhundar och brukshundar men jag kommer att ha just draghunden som utgångspunkt. Jag tänkte skriva både genom vad jag själv lärt mig samt vad jag lärt mig på olika föreläsningar och böcker. Denna serie kommer sedan läggas under en egen flik i menyn.

Fjärde delen kommer att handla om att bygga styrka! Denna artikel kommer att svara på varför styrkan behövs, hur du bygger en god styrka genom allsidig träning samt vad som rent biologiskt sker i musklerna vid uppbyggnad.

Styrkan hos draghundar är väldigt viktig, utan den är skaderisken oerhört stor. Håller du t.ex. en väldigt hög fart med ett dåligt tränat hundspann så kan man nästan vara garanterad att det blir onödiga förslitningar på leder och ligament. Det är alltså av största vikt att bygga upp en rejäl styrka i hundens muskler för att den skall klara av att pressa sig i höga hastigheter eller långa sträckor på tävling sedan. Är man slarvig med detta och kör lite över hundens förmåga så kan din hund tyvärr ta såpass mycket stryk att du förkortar hundens aktiva tävlingskarriär. Förslitningar kan leda till felbelastningar som i sin tur kan leda till ojämn muskulatur och det blir en ond spiral som förvärras med tiden.

IMG_2165
Här går det fort samtidigt som jag ber B byta riktning. Agility sliter hårt på hundens skelett och leder och därför bör man som förare se till att hunden har gott om muskler för att hjälpa kroppen i alla snäva svängar och kraftiga inbromsningar.

Jag tävlar även i agility med 2 av mina hundar och då agilitysäsongen och dragsäsongen inte befinner sig på samma del av året gäller det för mig att även underhålla musklerna hundarna byggt under vintern och tidiga våren i dragarbetet. I agility går det fort i svängarna, det i kombination med explosiva rörelser och höga hopp kräver att hunden har en lätt men stark kropp, precis som draghundarna som tävlar i sprint.

Vad är det då som händer i musklerna vid styrketräning?
När en muskel utsätts för den belastning det blir vid ren styrketräning bryts musklerna ner. I lagom tung belastning bildas det mikroskopiska bristningar i musklernas fibrer. När träningen sedan är över och hundens kropp går in i vila berättar musklerna via signaler till hjärnan att det finns trasiga fibrer som måste lagas för att kunna klara av samma sorts belastning igen. Hjärnan skickar då signaler att bygga upp skadorna med hjälp av proteiner och andra näringsämnen hunden får i sig genom sin kost. Då hjärnan inte vill att muskeln skall ta skada igen byggs den starkare och tjockare än den var tidigare. På så sätt ökar hundens muskelmassa och muskelstyrka allt eftersom du tränar den precis över gränsen.
Går man över denna gräns så bildas det större skador på musklerna, dessa stora bristningar kan ta månader för kroppen att reparera.

wpid-dsc_0080.jpg
Jag lägger grunden redan under sommaren då vi utnyttjar värmen i vattnet! Hundarna få både vattentraska och simma för att aktivera speciellt bålens och ryggens alla muskler. På bilden ser ni att B måste lyfta högt på benen och hålla upp ryggen med hjälp av magmusklerna.

Jag tänker inte gå in att beskriva särskilt utförligt om hur man går tillväga med varje sätt att styrketräna sin hund. Jag skriver upp de olika metoder och träningssätt som jag använder mig av och är det något ni undrar så är det bara att kommentera eller mejla(info@spaajhte.com) för att jag ska beskriva det i närmare detalj.
De olika träningssätt jag använder mig av för att bygga styrka är:
* Drag
* Simning
* Vattentrask
* Klövjeväska
* Skritt i högt gräs
* Cavaletti
* Agilityns hopptekningsövningar
* Backträning(gå upp för branta backar)
* DW – Drag Weight
* Bära olika föremål för att träna nack- och halsmuskulatur
* Balansera på pilatesboll

wpid-dsc_1285.jpg
Isa simmar en varm dag i Juli. En perfekt aktivitet för att både träna styrka, trötta ut en energisk hund och få lite svalka i värmen. Mina hundar har alltid flytväst då jag vill vara säker på att de inte sjunker om de av någon anledning skulle sluta simma. Har de flytväst så är chansen stor att jag hinner ut till hunden innan det är för sent jämfört om de inte har flytväst.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s