DRAGHUNDSLYDNAD

P1030242Vi började med att träna lite kommandon. B har en tendens att ”låsa” sig om han redan börjat gå åt ett håll, även om det hållet är fel så kan han liksom inte tänka om och ta ett nytt kommando. Sedan jag började träna det så har han fattat grejen och idag sade jag först vänster, lät halva spannet gå in på vänstra spåret för att sedan säga stopp och be dem svänga höger istället. Inga problem och jag fick ett riktigt fint tillfälle att belöna upp detta grymma beteende med hög fart efter vägvalet. P1030232
Efter att vi varit runt på myren så stannade jag spannet och bad dem att vänta. Vänta betyder helt enkelt att de ska ta det lugnt och helst sitta eller ligga. Här är det bara Taiga som står, hon lägger sig aldrig utan är hon åtminstone tyst får jag vara nöjd. Det märks ibland att det är 50% samojed i henne 😉P1030247
Här är vi på skoterspåret som går upp bredvid vårt hus. Vår granne har 2 renar i en hage nedanför huset och här har jag tagit loss Beldins neckline för att se om han ville försöka något eller om han skulle fortsätta jobba. Det är tillåtet att titta men inget mer, han får inte skälla, morra eller försöka jaga mot renarna. Här går han och tittar lite uppmärksamt på dem men har fortfarande sträckt rumplina och fortsatte fram i samma fart när vi passerat renarna. P1030233
Här är vi påväg mot min farmors gård, även här står det renar i en hage, ,man ser 2st vita till höger i fotot. I hagen till vänster går det 6st får. P1030234P1030236
Jag provocerade hundarna lite genom att be dem stanna några sekunder mellan renhagen och fårhagen. Som ni ser så står de kvar i spannet och bryr sig inte om fåren som står bara några meter ifrån dem. P1030237
Här är det just i starten; den enda som gärna hade sniffat lite närmare på fåren var jämthunden Tuffa som gick i mitten av spannet. Men med unge herr Beldin som gick längst bak till vänster är jag väldigt nöjd.
Det är riktigt viktigt att träna lydnad med hela spannet ibland tycker jag, man kan inte ta allt för givet utan det är skönt att kolla upp vilka situationer som hundarna klarar av och även för att lära dem hur de ska hantera främmande situationer. Alla träningspass är därför inte fys-fokuserade utan vi tränar ibland korta lydnadsrundor ibland när det är för varmt för riktiga fyspass eller helt enkelt när jag känner för att knåpa lite med spannet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s