DRAGHUNDENS FYSIK Del 2.

Här kommer andra inlägget i en serie med inlägg som handlar om det mesta kring en draghunds fysik. Detta går ju självklart att applicera på även agilityhundar och brukshundar men jag kommer att ha just draghunden som utgångspunkt. Jag tänkte skriva både genom vad jag själv lärt mig samt vad jag lärt mig på olika föreläsningar och böcker. Denna serie ligger under en egen flik i menyn.

Andra delen kommer att handla om att värma upp hunden inför arbete. Här kommer jag att gå igenom om varför uppvärmningen behövs, hur man utför den och vad som kan hända om man inte är noga med detta innan träning.

När hunden är i vila så är det i de inre organen som det mesta av hundens blod är samlat. I jämförelse med när blodet är i muskler vid arbete är de istället i mage, tarmar, lever och njurar när hunden inte anstränger sig. Det pågår flera processer i hundens kropp när den är i ”vila”. Maten bearbetas och kroppen har fullt upp med att transportera ut näringsämnen till dess olika depåer. Har hunden ansträngt sig tidigare dagar så pågår även en process i återhämtning och uppbyggnad av muskler och organ som arbetat hårt tidigare. Alla dessa processer använder syre som bränsle och är beroende av blodet för att få tillgång till detta syre som finns i just blodet.wpid-dsc_0033.jpg
Isa och Pamir får jogga och skritta kopplade inför ett dragpass framför släden. Isa som haft problem med en muskel i ryggen får även hjälp av ett täcke att hålla sig varm och behålla en bra blodcirkulation ända inpå aktiviteten.

Det kallas för att värma upp av den anledningen att musklerna är kalla och stelare när kroppen är i vila eftersom blodgenomströmningen är liten just då. Kroppen har helt enkelt inget stort behov utav att pumpa runt syre i hela kroppen utan håller sig till organen först och främst.
Det som jag tycker är viktigast med uppvärmningen och vad den borde uppnå är att få ut gott om blod till alla delarna i kroppen. När jag tränar mina draghundar så är det ofta väldigt hård och krävande träning och det gör att det blir extra viktigt att musklerna har syre, värme och energi som de får av en rejäl uppvärmning innan arbetet börjar.

De vanligaste skadorna som kommer till följd av otillräcklig uppvärmning är; sträckningar, stukningar, muskelbristningar samt skador på lederna. Dessa beror oftast på att musklerna och lederna inte är tillräckligt varma och följsamma. De är helt enkelt inte redo att hjälpa hundens kropp att göra det den ska göra, som t.ex.. hjälpa till att styra kraftfulla rörelser eller dämpa landningar efter hopp.

wpid-img_20150721_165901.jpg
Det är många muskler som ska få tillräckligt med syre och värme innan man kan vrida upp aktiviteten för hunden.

Hur ska man då utföra en korrekt uppvärmning som om den är rätt utförd kan boosta hundens fysiska prestationer?
Starten av uppvärmningen är den allra viktigaste, låt inte hunden rusa ut genom dörren för att direkt börja jaga sina andra hundkamrater. Gör du detta så är risken stor för sträckningar eller andra skador då kroppen utsätts för alldeles för stor påfrestning innan den är tillräckligt varm. Börja helt enkelt med att koppla hunden för att förhindra att den gör snabba rusningar i början. Först låter du hunden promenera och nosa och ta det lugnt, efter 2-3 minuter så börjar du promenera i ett raskare tempo som är såpass att hunden börjar jogga. Låt hunden jogga 5 minuter innan du tar det ett steg längre genom att se till att hunden börjar använda fler muskler samtidigt som den får böja, lyfta och vrida på hela kroppen. Detta brukar jag göra genom att fortsätta joggandet i högt gräs, blåbärsris eller djupsnö om det är på vintern, denna del gör du i ca 5 minuter. Om hunden börjar göra galoppskutt för att slippa lyfta varje ben så saktar du ner tempot så att hunden skrittar och tvingas lyfta varje ben och kontrollera varje rörelse.
I detta stadium av uppvärmningen brukar jag även låta hunden jogga upp- och nerför någon kort backe om det finns tillgängligt. Det gör så att blodet pumpar lite fortare ut i kroppen eftersom att hunden måste använda sig av många muskler och mer kraft för att ta sig uppåt.
Denna sortens uppvärmning gör jag i ca 15 minuter och den gör jag alltid innan ett lydnadspass eller liknande träning. Ska vi träna drag eller agility som är två väldigt ansträngande och påfrestande sporter så låter jag hunden springa lös efter de första 15 minuternas uppvärmning för att den ska ha fått gå igenom alla gångarterna.

Efter uppvärmningen så bör hunden få starta sin tänkta aktivitet inom 30 minuter. Det är så lång tid som det tar innan kroppen börjar gå tillbaka till vila, drar in blodet till organen igen och musklerna återigen blir kalla och strama. Behöver jag stoppa undan hunden en stund innan vi startar aktiviteten och det är kallare än +5 grader ute så sätter jag på ett täcke för att hjälpa hunden att hålla värmen under tiden.

Nu är det fritt fram för aktiviteten och kom sedan ihåg den viktiga nedvarvningen, mer om den kommer i nästa inlägg 🙂