DRAGHUNDENS FYSIK Del 3.

Här kommer tredje inlägget i en serie med inlägg som handlar om det mesta kring en draghunds fysik. Detta går ju självklart att applicera på även agilityhundar och brukshundar men jag kommer att ha just draghunden som utgångspunkt. Jag tänkte skriva både genom vad jag själv lärt mig samt vad jag lärt mig på olika föreläsningar och böcker. Denna serie kommer sedan läggas under en egen flik i menyn.

Tredje delen kommer att hänga ihop med förra delen och handla om nedvarvning efter fysiskt arbete. Jag kommer gå igenom varför man vill varva ner, vad som sker om man slarvar med detta och hur du lägger upp det på ett bra sätt.

dsc_0233.jpg
När nedvarvningen är klar så får hundarna en soppa med vatten samt andra nyttigheter för att fylla upp depåerna i musklerna för att de ska ha bra förutsättningar för en god återhämtning.

Anledningen till att man bör hjälpa hunden att sakta ställa om kroppen från aktivitet till vila är för att det underlättar återhämtningen samt förebygger skador och stelhet. När hunden är i arbete så pumpar hjärtat hårt och blodcirkulationen är hög för att kunna transportera runt syret i musklerna när de arbetar. När hunden tränat/tävlat färdigt så behövs inte detta utan hjärtat kommer snabbt att sluta pumpa runt blodet mer än nödvändigt. Det jag helst vill är att hjärtat ska fortsätta pumpa ut blodet så att musklerna fortsätter att ha god blodgenomströmning och behåller värmen i åtminstone 10-15 minuter efter avslutat arbete. Detta beror främst på att den bibehållna blodgenomströmningen hjälper musklerna att transportera bort slagg- och restprodukter som bildats under arbetet.
Om hunden sätts in i bilen direkt efter ett hårt pass framför släden med ett täcke på sig så får den ändå inte den hjälp den behöver för att genomsköljningen i musklerna ska bli så bra som möjligt. Det slagg som blir kvar i musklerna vid en dålig nedvarvning är i vägen för det nya fräscha blodet som ska fram till musklerna för att fylla på deras näringsdepåer. En dålig nedvarvning leder alltså till sämre återhämtning samt större risk för stelhet och träningsvärk.

wpid-dsc_0243.jpg
B brukar få sin nedvarvning genom lite lek med favoritbollen efter avslutat arbete. Han får leka med den och springa runt lite för att sedan få en kort promenad i koppel då jag även passar på att se så att han inte haltar eller så.

Jag brukar undvika att krångla till nedvarvningen utan låter de hundar som kan vara lösa, springa runt lösa i 15 minuter för att de även ska få tillfälle att tömma magen innan vi kommer hem igen. De sista minuterna av nedvarvningen brukar jag ha dem i koppel för att kunna se över att deras andning inte är onaturligt ansträngd och att de inte haltar eller visar på annan skada. Efter allt detta får hundarna sitt post-workout mål innan det blir vila resten av dagen.