NORDISK STIL

I nordisk stil drar hunden en pulka med last eller har en sele med lina (linkörning). I båda fallen åker föraren efter på skidor. Det finns även flerspannsklasser (där två eller flera hundar drar pulkan), jaktstart, gemensam start, stafetter och combined (en sträcka körs med pulka, nästa sträcka med linkörning). Tävlingar i nordisk stil har mycket gemensamt med längdskidåkning.
Draglasten i pulkan är beroende på dels vad hunden väger (i vissa klasser, en del klasser har fast dragvikt) och dels på antal hundar i spannet. Distanserna i nordisk stil är 5-25 km för herrar och 5-20 km för damer.
Du kan även delta i motionsklass där någon pulka och last inte är nödvändig. Du kör hunden med sele och lina och åker själv efter på skidor. På tävlingar i nordisk stil är de vanligaste hundraserna vorsteh och pointer men även schäfer, dobermann och andra brukshundar liksom polarhundar gör fina resultat. Alla hundar kan användas som draghundar.
För att kunna räkna med goda resultat på tävlingar måste draghunden tränas. Kondition och styrka bygger man upp under höstträningen för både hund och förare. Draghunden som ska tävla måste också tränas på att springa tillsammans med de andra hundarna. Framgångar på tävlingar bygger på ett gott samarbete mellan hundar och förare, bra utfodring, bra träning både fysiskt och psykiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s